Sportikoner från Karlstad

May 5th, 2013

Jag är inte bara bandynörd, utan jag gillar sport i allmänhet. Här listar jag mina favoritidrottare från Karlstad, utöver bandyspelare då.

Jan “Flash” Nilsson
Värmland har i allmänhet har vi en god racingtradition, och då har vi givetvis något att erbjuda här i Karlstad. Under 1980-talet gjorde han visst väsen av sig, men det verkliga genombrottet kom 1989 när han blev Svensk mästare i Formel 3. Och sedan dess har han presterat en mängd finfina resultat, både i Sverige och utomlands. Sedan år 2000 har han sitt eget racingstall, Flash Engineering. Även om framgångarna inte har varit lika stora som under 1990-talet, så har de på intet sättet varit dåliga, med flera pallplatser, om än ingen totalseger.

Pelle Prestberg
Ett underbarn i ishockey, får man väl ända säga, i och med att han utnämndes till årets rookie säsongen 1997/98. Och då givetvis för Färjestad. Till skillnad från många som efter tidig framgång misslyckats med att leva upp till förväntningarna, så har Prestberg levererat under en lång rad år, de flesta av dem i Färjestad, men med sejourer i Västra Frölunda och Leksand. Han kanske inte är riktigt på topp längre, men är fortfarande en kraft att räkna med.

Stefan Holm
Stefan Holm må vara från Forshaga och inte Karlstad, men det är nära nog. Holms meriter som höjdhoppare är imponerande. Även om han inte lyckades nå riktigt lika högt som Patrik Sjöberg, så har han ett OS-guld, något Sjöberg aldrig lyckades ta. Det hela blir än mer imponerande när man ser hur pass kort Holm är. Förvisso av normallängd, men de flesta höjdhoppare är närmare två meter långa. Holm har också världsrekord i att hoppa högre än sin egen längd.

Leave a Reply