Sport i Karlstad – Färjestad BK

April 10th, 2013

Det finns mer än bara bandy i Karlstad. Somliga skulle till och med kunna tänka sig att argumentera för att staden numer i första hand karaktäriseras som en ishockeystad. Och anledningen till detta stavas givetvis Färjestads BK. Men även här finns en viss bandykoppling. Man grundades nämligen 1932 som en idrottsförening med inriktning på bandy. Och det faktiskt med viss framgång. Men från 1941 har det i huvudsak handlat om ishockey. Sedan Elitserien drog igång 1975 så har man också varit ett av de allra mest framgångsrika lagen. Faktum är att av lagets 9 SM-guld är inget från tiden före den nuvarande elitserien. Även om Brynäs och Djurgården har fler guld sammanlagt, så har Färjestad flest ”Elitserieguld”.

Men det mest anmärkningsvärda med Färjestad sedan Elitserien startade är nog den ojämförliga jämnheten. Laget har varit i stort sett förskonat från dåliga säsonger, och de år man missat slutspel kan räknas på ena handens fingrar. Nedflyttade har man givetvis inte heller blivit. Och då ska man ända tänka på att det rör sig om en tidsrymd längre än 35 år. Det finns inte många lag i Sverige, eller ens världen som lyckats hålla så pass hög klass så pass länge.

Det är bara att hoppas att Färjestad ska kunna hålla sig på topp minst 35 år till. Men sporthistorien visar på att även lag som dominerat under längre tider hastigt och lustigt kan tappa allt på bara några år. Men de lagen var i och för sig inte från Karlstad.

Leave a Reply