Om Karlstad

Karlstad, staden på Vänerns norra strand, är känd för mycket. Inte då minst genom att man under årens lopp varit en av dominanterna vad gäller lagsporter vintertid. Färjestad är som alla känner till ett av de bästa ishockeylagen i Svensk hockeys historia, och på bandysidan har man ju haft både IF Boltic och IF Göta, som alltså numera slagits samman till en klubb. Men Karlstad har även mycket annat att erbjuda än ishockey och bandy.

Karlstad erhöll sina stadsrättigheter 1584, men platsen har varit bebodd sedan vikingatiden. Stadens ursprungliga namn var Tingvalla, men då det var kung Karl IX som gav staden stadsprivilegier bytte man helt sonika namn till Karlstad. På den tiden hade Karlstad bara ett par hundra invånare, men skulle ändå växa fram som en av Sveriges viktigare städer. Idag har Karlstad Kommun nästan 90,000 invånare och är residensstad för Värmlands län.

Karlstad

Östra bron i Karlstad.

Ven om Karlstad i grund och botten är en industristad (det var i och med industrialiseringen man blev en storstad i Sverige), så är man idag betydligt mer än så. Vad gäller kultur så finns Värmlandsteatern och, framför allt, Wermlands Opera (tidigare känd som Värmlandsoperan). Men bortsett från det kulturella finns det idag också ett universitet i staden, med drygt 10,000 studenter, vilket gör att Karlstad är väl rustat att ta klivet in i det moderna kunskapssamhället.

Något som många i Sverige förknippar med Karlstad är solen. En glad sol är också idag stadens symbol. Men med ”Sola i Karlstad” avses inte solen, utan en person av kött och blod. Det var Eva Lisa Holtz, född 1739, död 1814 som var ”Sola i Karlstad”. Hon var en krogägare och servitris, som  var känd för sitt glada lynne, därav hennes smeknamn. Sedan 1985 står hon också staty i staden, framför stadshotellet.

Karlstad har också fostrat två av de mest folkkära Svenska poeterna någonsin, Gustav Fröding och Nils Ferlin. Av de båda så är Frödings koppling till Karlstad den mest uppenbara, då han både skrev dikter på Värmländska, och de dikter han skrev på begriplig Svenska handlar ofta om det Värmland som han kände från sin uppväxt.

Comments are closed.