Om Boltic/Göta

Boltic/Göta är en av de nyaste bandyklubbarna i Sverige, som bara har funnits sedan år 2000. Samtidigt så är det en – eller två? – av de mest anrika klubbarna i Sverige. Klubben är resultatet av en sammanslagning av IF Boltic och IF Göta. IF Boltic har en lång historia i bandysverige, med totalt nio SM-guld genom åren. Men IF Göta behöver heller inte skämmas för sig, och bidrar med totalt tre SM-guld. Under senare år har dock klubben haft problem, och inte riktigt kunna hänga med i toppen, utan har ramlat ner i lägre divisioner, något som självklart bara är en tillfällig svacka som snart kommer att åtgärdas.

Pål Hanssen, stor hjälte när SM-guldet 1995 bärgades.

Pål Hanssen, stor hjälte när SM-guldet 1995 bärgades.

IF Boltic grundades 1946, vilket, faktiskt, är relativt sent i bandysammanhang. Lagets namn kommer från de båda Brittiska fotbollslagen Bolton Wanderers och Celtic FC. Ursprungligen sysslade man också med fler sporter vid sidan av bandy, som fotboll, men redan efter några år lades dessa sektioner ner, och sedan 1950 har det varit bandy för hela slanten. Det skulle dock dröja till 1976 innan man tog klivit in i Svensk bandys finrum. När man väl var där, så gjorde man dock mycket väsen av sig, och från 1979 till 1985 vann man smått otroliga sju raka SM-guld.

Historien om Göta börjar långt tidigare än den för Boltic, och sin storhetstid hade man under 1920- och 1930-talet. Även om man aldrig dominerade på samma sätt som Boltic, så var man tidvis en riktig maktfaktor inom Svensk bandy. På många sätt så följde Götas nedgång och Boltics uppgång på varandra, ett lokalt maktskifte i Karlstad. Att det inte finns plats för två storlag i en så pass liten stad är kanske inte heller så konstigt.

Sammanslagningen av de två klubbarna är därför inte så märklig. I stället för att dela upp resurserna, så att inget av lagen riktigt kan konkurrera, så är det bättre att gå samman mot omvärlden. Ser man så till bandyns historia i Karlstad, så borde det först och främst vara en fråga om när, inte om, Boltic/Göta gör sin återkomst i högsta serien, och återigen kan börja kämpa om SM-guld.

Comments are closed.