Om Bandy

Även om bandy har förlorat sin ställning i Sverige som lagvintersporten framför andra till ishockey, så åtnjuter den fortfarande stor popularitet. Bandyns historia är också i många delar gemensam med ishockeyns, och man kan säga att de utvecklats från samma sport, ungefär som människor och schimpanser har en gemensam anfader. Men det som blivit modern bandy kommer med största säkerhet från Storbritannien, vilket kanske kan förvåna den som inte är så insatt. Reglerna för bandy nedtecknades för första gången 1882 i Storbritannien och spred sig därifrån till andra länder, däribland Sverige. Idag är dock bandy mer eller mindre bortglömt i Storbritannien, och spelet är främst populärt i Sverige, Finland, Norge och Ryssland, även om intresset verkar vara på uppgång i en del andra länder. Dock så är det sant att Sverige och Ryssland/Sovjetunionen vunnit alla VM-guld genom historien utom ett, som Finnarna lyckades knipa.

Bandy på Stockholms stadion 1947.

Bandy på Stockholms stadion 1947.

Till Sverige kom bandyn snabbt, under 1890-talet. Liksom många andra utländska sporter var det överklassen och adeln som först praktiserade den i Sverige, för att sedan följas av medel- och arbetarklass. Det första Svenska mästerskapet i bandy hölls så 1907, och har gjort så varje år sedan dess. Den klubb som vunnit SM flest gånger är Västerås SK, med hela 18 titlar. IF Boltic har dock inte gjort dåligt ifrån sig, och ligger för tillfället på en delad tredjeplats i maratontabellen, med sammanlagt nio SM-guld.

Även om bandy, rätt naturligt, ofta jämförs med ishockey, så påminner regelsystemet i mångt och mycket faktiskt mer om fotboll. I Sverige var det också under en lång tid så att under sommarhalvåret spelade man fotboll, och på vintern bandy. Numera är det mer vanligt att man satsar på bara en sport, och om man spelar två, så är det snarare ishockey och fotboll som gäller i stora delar av landet.

Slutligen så går det inte att tala om bandy utan att nämna den speciella bandykulturen. Den berömda bandyportföljen är än idag en vanlig syn på bandymatcher runtom i Sverige. Exakt vad den innehåller varierar. I mer oskyldiga fall enbart varm dryck, såsom kaffe, och i andra fall starkare doningar.

Comments are closed.